26 Nisan 2013 Cuma

Altın Neden Çakıldı?


FİNANSAL HARP - Akdeniz'deki Kumpas II - Altın Neden Çakıldı?


26 NİSAN 2013 tarihinde HaberBorsa Deneme Tahtası başlığı altında yayımlanmıştır...

Altındaki bu sert dalgalanmalara yönelik herkesin bir yorumu var, piyasa ünlüleri de bu düşüşlere çeşitli kılıflar uydurup duruyor görüyoruz...
Piyasada sözü dinlenen pek çok ünlü ekonomistin değerlendirmesi var, onlara göre bu şok! sayılan altın fiyatlarındaki düşüş ile ilgili olarak. Fakat uzun zamandır yazdığımız altın yorumları paralelinde işleyen bir süreç yaşanıyor, bunlar yaşanmadan önce de biz bu fiyatları dile getiriyorduk ama ünlülerin yorumlarında hep işin bahane kısmı var herzamanki gibi.



Alıntı ATEŞAN AYBARS yorumu alıntıdır.

Altın piyasasında manipülasyon söylentisi:
FED ve külçe altın bankalarından bazılarının gümüş ve altın kontratlarında yüklü açık pozisyonları yükselen piyasalarda ciddi risk oluşturduğundan altın ve gümüş fiyatının kağıt varlıklarla (vadeli/ opsiyon/Swap) kontrol edildiği yazıldı, çizildi. Geçen haftanın dramatik altın satışına dair bir söylentiyi de ben açıklamaya çalışayım.

FED kontrolünde olan altın külçe bankalarının 12 ve 15 Nisan günü 500 ton (16.000.000 ons) altın açığa (naked short) sattıkları söyleniyor. Normal olarak spot piyasada hisse senedi yada emtia açığa satmak için önce ödünç alınır yada teminat gösterilir. Yatırımcı altın fiyatında olası düşme beklentisine karşı açığa satar ve beklentisi gerçekleşirse pozisyonunu kapatır (açık kapatma yada Short covering) ve aradaki farkı kazanç olarak realize eder. Oysa, vadeli piyasalarda ödünç almadan doğrudan (naked short) açık satış yapılabilir ve bu yatırımcılar genel olarak teslimat işlemlerini gözetmezler. Yani, vadeli piyasalarda açığa satılan altın teslimata gidilmedikçe fiziki piyasada görünmez.

Şimdi 500 ton altına dönelim. 1550 dolar/ons kritik direncinde 500 ton altın fiyatı 24.800.000.000 dolar eder. Kimde bu kadar para var?. 500 ton altın bir iki seansda kağıt varlık olarak (vadeli kontrat) piyasaya boşaltılırsa ne olur? Hepimiz biliyoruz. 230 dolar/ons değer kaybı 500 ton altın için 3.680.000.000 dolar eder. Kim bu kadar para kaybetmeyi göze alabilir? Elbette, kolayca para basan merkez bankaları. Amaç, kağıt varlıkların yönlendirdiği spot piyasada endişeli, ürkek yatırımcıların spot piyasada altınlarını satması. Zira, yıllardır yükselen altın fiyatı Merkez bankalarının kolayca basabileceği dolar ve diğer kağıt para için tehdit. Kurgu bu.

Konunun aslını şurayla ilişkilendirmek için yazıyorum aslında bunları bu alıntı yazının devamı olarak.
Hatırlayacaksınız uzun süredir Arap baharı ve devamında gelişen bölgesel olaylardan bahsediyoruz gündem yazılarında. Pek çok kez da bu yazılar içinde Akdeniz havzasının küresel bankerler tarafından kontrol edilen bir göl haline çevirme stratejisini anlatmaya çalıştık, burada detayına tekrar girmeye gerek yok, zaten takip edenler tüm detayları biliyorlar, bu kapsamdaki yazılarımızı ilk kez okuyanlar detayları geçmiş yazılarımızdan arşiv olarak bulabilirler.

Alıntı yazının içinde düşüşün bahanesi olarak merkez bankalarına topu atmış yazarımız. Evet bir anlamda haklı, organik bağlarının detaylarını dilimiz döndüğünce zaten anlattık daha önceki yazılar içinde. Ama olayın yine de sadece görülebilecek yüzü bu tarafı.
Bölgesel gelişmelere dikkat ettiğinizde olayların zamanlaması mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Yunanistan'ın eli kolu maruz kaldığı finansal harp ile bağlandıktan sonra son hamle olarak G.Kıbrıs'a vurdular son finansal darbeyi. Burada hem Rumları hem de Rusları tersköşe yaptılar malumunuz. Akdeniz havzasının kuzeyinde işletilen finansal harbin son hamlesiydi G.Kıbrıs finansal krizi. Bu kirizin aşılmasına yönelik adım Rus karaparasına el konarak sistemdeki borç sarmalı halkların üzerine yıkılmak üzere bir kurgu işlemeye devam ediyor. Oluşan isyan dalgaları ile hükümetler kontrol ediliyor ve tüm kararlar dilediklerince dizayn ettiriliyor. Son olarak Rumlar ellerinde ne var ne yok satma kararı aldılar. Bu devralma işlemleri zaten küresel bankerlerin çıkarında örtülü olarak yürütülmeye devam ediliyor. İsrail üzerinden Akdenizdeki gaz rezervi için gizli anlaşmaları yapmışlardı zaten, artık çıkartılıp taşınmasına yönelik adımlardaydı sıra. Bu aşamada Türkiye'den özür meselesi tam üzerine denk gelmesi tesadüf olamaz herhalde?

Bunun yanısıra oyunu bozacak Rus hamlelerini de engellemek gerekirdi tabi ki. Rusların paralarına Avrupa Merkez Bankası aracılığı ile G.Kıbrıs üzerinden el koymanın yanında Rumların ikili görüşmelerde Ruslara karşı da zor durumda kalmaları sonucu altın satışını gündeme almak zorunda kaldılar Rusların el konan paralarını örtülü olarak ödeyebilmek için. Muhtemeldir ki bu altın satışı ile Rusların resti karşısında borçların kapatılmak istenmesi küresel elitlerin işine gelmedi, zaten 1900$ lardan altın operasyonunu bitiren elitler son darbeyi de Rumların bahanesi ile bilerek patlattılar ki Rumların planladıkları altın rezervi satışından elde edilecek paranın Ruslara kaydırılması hamlesini de bloke etmek niyeti ile bu sert hareket işletildi. Dolaylı olarak Rumlar oluşan oldukça düşük yeni fiyattan altın satma olayını rafa kaldırsın veya bu getiriyi hiç etsin, dolayısıyla Rusların Rumlardan dikte ettiği çıkar yolun kapıları kapansın. Nitekim pek çok ekonomist altındaki bu sert düşüşe bahane olarak Rumların altın satma kararını gerekçe göstermedi mi? Oysa bu sadece oyunun perde önündeki kısmı...

Sonuç olarak altındaki bu sert düşüş planlı bir operasyonun son darbesiydi. Zaten bir yıldan fazla süre öncesinden bu yana bugünleri işaret ediyorduk yorumları takip edenler mutlaka farkındalar, fiyatlar açısından ünlü stratejistler 3000$ ları konuşurken ve belkide bu sert düşüşteki fiyatları o gün telaffuz eden tek kişiydik o günün piyasa şartlarına baktığımızda. Şimdi o 3000$ lık fiyatları piyasaya empoze edenler neler konuşuyorlar merak ediyorum. İşte bunlardan birisi yukarıda alıntılanan makalenin yazarı. İlgili şahıs da altın için uçuk fiyatları konuluyordu, şimdi neler söylüyor görüyorsunuz. 

Olayları ve kronolojisini iyi takip ettiğinizde ve bunu paranın akışıyla birleştirdiğinizde çok öncelerden piyasada neler olacağını rahatlıkla görebilirsiniz. Emin olun dünya üzerindeki bu olayların hiçbirisi zamanlama açısından tesadüf değil ve öyle ünlü ekonomistlerin anlattığı kadar sudan sebepler içermiyor bu para hareketleri.

Son söz; Paranın izini süren dünyadaki gelişmeleri az çok önceden tahmin eder...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar için adres burası...